Basın bülteni, kişilerin, şirketlerin veya kurumların medya için hazırladıkları duyuru niteliğinde, bilgilendirici bir metin türüdür. Basın bültenleri, hizmet ve malların tanıtımı için kişi, kuruluşlar tarafından kullanılmaktadır. Basın bülteni, verilen hizmete yönelik detaylı bilgi içeren metindir. İleri tarihte gerçekleşecek bir gelişme, kazanç raporları gibi konularda basın bülteni hazırlanarak hem proje hem de diğer detaylarla ilgili bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. Medyaya dağıtılan bu içerikler; profesyonel içerik ajansı, halka ilişkiler departmanları tarafından hazırlanmaktadır. Şu durumlarda ihtiyaç duyulmaktadır:
Basın bültenleri yazılış amaçlarına göre kendi içinde sınıflandırılmaktadır. Bunun nedeni söz konusu bültenlerin yayınlanma amacına, çeşidine, konusuna göre değişmesidir. Genel olarak basın bültenleri şu şekilde sınıflandırılmaktadır:
Basın bülteni hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bir sıralama ve düzen bulunmaktadır. Detaylı olarak ele almak gerekirse şöyle ifade edilebilir:
Bu bölümleri detaylandıracak olursak;
Metni özetleyen, ortalama olarak 4 – 6 oluşan bir başlık olmalıdır. Bültenin içeriğini özetler nitelikte olan başlıklar, ilgi çekici bir yapıda olmalıdır. İlgi çekici olan başlıkların okunma ihtimali, sıradan başlıklara göre daha yüksektir.
Giriş kısmının başlangıcında yer alan başlığın haber niteliğine sahip olması gerekmektedir. Dikkat çekici ve bültende yer alan bilgileri kapsayıcı bir başlık tercih edilmesi önemlidir. Bültendeki diğer kısımlara göre nispeten kısa olan bu bölümde 5N 1K sorularına cevap verilmektedir. 5N1K soruları her süreç ve sektörde kullanılan bir analiz biçimi olarak ifade edilebilir. Bu çerçevede “ne, neden, ne zaman, nasıl, kim” sorularının yanıtlarına yer verilmektedir. Bültenin giriş kısmında süslü ifadeler yerine sade ve nitelikli bir anlatımın tercih edilmesi gerekmektedir. Bu bölümde direkt olarak tüketiciye ya da hedef kitleye bir seslenme söz konusu değildir.
Gelişme kısmı, basın bülteninde detayların yer veriliği ve kapsamlı hazırlanması gereken bölümdür. Hazırlanan metnin asıl kısmı olması sebebiyle 4 ya da 5 paragraftan meydana getirilmesi önerilmektedir. Bu aşamada basın bülteninin neden yazıldığı, içeriği gibi detaylar bulunmalıdır. Kullanılmak istenen grafik ve görsellerin bu aşamada kullanılması ve içeriğim böylece zenginleştirilmesi amaçlanmalıdır.
Basın bültenin ikna ediciliğinin ya da inandırıcılığının artırılması için bu kısım kullanılabilmektedir. Aynı zamanda okuyucuların ilgisinin çekilmesi için de alıntılar kullanılması önem taşımaktadır.
Basın bültenlerine eklenen iletişim kısmı, okuyucu ve yayınlayıcı iletişiminin güçlendirilmesi bakımından önemlidir. Bunun yanı sıra yayın organlarının da bültenden haberdar olabilmesini ve yayınlayıcı ile iletişim kurulmasını sağlamaktadır.
Logo Yerleşimi: Bülten için kullanılacak olan logo metnin sol üst tarafında ya da orta üst kısmında bulunmalıdır.
Yer ve Tarih Bilgisi: Yayınlanma tarihi ve zamanını belirtir.
Basın bültenleri hazırlandıktan sonra yayınlama aşamasında açık iletişim kanalları kullanılmaktadır. Bu nedenle hem bireysel hem de kurumsal açıdan bir tür pazarlama aracı olan bültenler, potansiyel müşterilerin de ilgisinin çekilmesinde önemli bir role sahiptir.
Geleneksel basının bir parçası olarak değerlendirilen basın bültenleri tarz ve format bakımından çeşitli kurallara sahiptir ve özellikle dijitalleşmenin gitgide arttığı günümüzde dijital kanallar için de kullanılabilir olmalıdır.
Hedef kitlenin günümüzde bilgiye online kanallar üzerinden ulaşması ya da talebin bu yönde olması sebepleri ile dijital basın bültenlerinin daha geniş kitlelere ulaştırılması da geleneksel medyaya göre çok daha kolaydır. Bu gelişmeler çerçevesinde basın bültenleri daha dinamik biçimde yayınlanarak daha fazla geri bildirim alınmasını sağlayabilir.
Basın bülteni, birçok avantaj sağlamakta olsa da en önemli faydası haberde verilmesi gereken detayların tespit edilmesidir. Konulara göre öne çıkarılması gereken noktalar basın bültenleri ile çok daha kolay bir biçimde tespit edilebilmektedir.
Basına ulaştırılan metinler bireysel veya kurumsal olarak hazırlanabilmekte, hâlihazırda mevcut olan ya da planlanan projeler bu bültenler aracılığıyla kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Bazı bültenler haber verme/duyurma amacı taşırken bazıları da bilgi verilmesi amacına uygundur.
Basın bültenlerinin temel özellikleri şöyle sıralanabilir:
Hazırlanan basın bültenleri çeşitli kısımlardan oluşmakta olup bunlardan biri de hakkımızda bölümüdür. Bu bölümde bülteni yayınlatan kişi ya da kurumun bilgilerine yer verilmektedir. Bültenin yayınlanmasında etkili olan hakkımızda kısmı aynı zamanda okuyucunun güveninin sağlanmasında da önem taşımaktadır. Hakkımızda kısmı, doğru ve tarihe uygun hazırlanmalıdır. Aldatıcı bilgilerin bulunması durumunda şirkete veya kişiye kamuoyu güveni azalabilmektedir.
İlginizi Çekebilir: Dijital Pazarlama Nedir?
Basın bültenleri ile markaların elde ettiği faydalar şöyle sıralanabilir:
Dijital reklam çalışmaları ve basın bültenlerinin en önemli katkısı, potansiyel tüketiciye ulaşmayı kolaylaştırmasıdır. Geleneksel ve dijital ortamda hizmet ve ürün arayışı içinde olan müşterilerin karşısına çıkan bültenler karar alma aşamasında güven telkin etmekte ve satın alma süreçlerini hızlandırmaktadır, ayrıca basın bültenleri ile yeni iş ortaklıkları ve projelerin de artışı söz konusudur.
Keşfedin: En Etkili Dijital Pazarlama Kanalları
Basın bülteni ücretleri, hazırlanacak olan bültenin içeriğine ve zorluğuna göre değişmekle birlikte 3000 TL ile 30.000 TL arasındadır. Alınan hizmet çerçevesinde fiyat da değişmektedir ancak her durumda basın bülteni reklam vermeye kıyasla daha az maliyetlidir. Buradaki esas amaç, kişiyi veya kurumu insanlara tanıtmak, duyurmak, bilgi vermektir.
Basın bülteni hazırlatarak reklam için ayrılandan çok daha az bir bütçe ile görünürlük artışı yakalanabilmektedir. Basın bülteni hazırlama hizmeti verilen firmalar ile iletişime geçilerek bültende yer alması istenen detaylara yönelik görüşmeler yapılarak istenen şekilde bir bülten meydana getirilmesi mümkündür.
Basın Bülteni Örnekleri
Türkiye’de bilinen ve etkili basın bülteni örneği olarak gösterilebilecek firmalar;