Retro Pazarlama Nedir? Örnekleri ve Faydaları


Başlangıç | Web Rehberi

Retro pazarlama, önceki dönemlerde çokça tercih edilen ürünler için mevcut dönemde kullanılan pazarlama yöntemlerinin tekrardan kullanılması olarak tanımlanmaktadır. Özellikle günün trendlerinden sıkılan ya da geçmiş dönemlerde var olanlara ilgi duyanların dikkatini çekmek üzere tercih edilen retro pazarlama tekniğinin temel amaçlarından biri nostaljik hissiyat yaratmaktır. Örneğin, Nestle’nin ve Coca Cola’nın eski tip paketlemelerle kullanıcılara tekrardan satış yapması.

Geçmiş yıllara ait birçok ürün ile hedef kitlenin önceki dönemlerle duygusal bir bağlantı kurması, uyandırdığı ve tetiklediği hisler dolayısıyla ürün satışlarını arttırmaktadır. Bu yöntem kullanılırken mevcut müşterinin yanı sıra potansiyel müşteriye de odaklanılır. Markalar, duygusal bağlamda yaratmış olduğu etki ile mevcut müşterinin bağlılığı ve sadakatini olumlu yönde arttırırken, potansiyel müşterinin ya da yeni nesillerin dikkatini çekmektedir. Bu pazarlama tekniği özellikle moda sektöründe çokça kullanılırken kendisini farklı piyasa ortamlarında var etmektedir.

Markalar Neden Retro Pazarlama Yapar?

Markalar retro pazarlama tekniğini kullanırken birkaç farklı durumu odağına alır. Bunlardan biri, insanların geçmiş tecrübelerini hatırlatıp markaya yönelik ilgisini arttırmak için nostalji hissi uyandırmasıdır. Çeşitliliğin ve aynılığın kendini var ettiği rekabet ortamında farklılaşmaya giderek dikkat çekmek isteyen markalar, geçmişin getirdiği değerleri ön plana çıkarak marka imajını güçlendirmek ister. Eski temelli yeniye kapıları açmak için dünü ve bugünü birleştirerek modern versiyonları sunarlar.

Info

İlgili dönemin modasından tasarım yapısına, tekstil sektöründen müzik ve film sektörüne kadar tüm unsurlar hakkında detaylı araştırmalar yapılır.

Retro Pazarlama Örnekleri

Birçok marka tarafından insanlar üzerinden etkilerini korumak ve arttırmak maksadıyla  farklı biçimlerde kullanılan retro pazarlamanın en bilindik örnekleri ise aşağıdaki gibidir:

  1. Polaroid: Retro tasarım denildiğinde akla gelen ilk örneklerden biri Polarid markasıdır. Nostaljik efekt ve tasarımlarıyla modern dünyada yer edinen marka, retro fotoğrafçılığını temsil etmektedir.
  2. Coca –  Cola: Sunduğu özel şişe tasarımlarıyla bu yöntemi kullanan Coca – Cola, bu tasarımların dışında eski reklamları tekrardan yayınlayarak başarı elde etmektedir.
  3. Nokia: Bir dönemin en popüler telefonlarından olan 3310 telefonunu günümüz yapısına uygun bir şekilde tasarlayarak piyasa sürmüş ve insanlar üzerinden nostaljik bir an hatırlatması yapmak istemiştir.
  4. Sana: Margarin markası olan Sana, 60. Yılına özel son yıllarda yayınladığı reklam görüntülerini kullanarak bir çalışma yayınlamış ve bu yıla özel nostaljik ambalaj ile piyasaya sunmuştur.

Retro Pazarlama Stratejileri

  • Retro ambalaj tasarlamak
  • Retro logo yapmak
  • Retro reklam kampanyası yürütmek
  • Sosyal medyada retro tarzda paylaşımlar yapmak
  • Retro içerik üretimleri yapmak (Genel olarak video şeklinde)
  • Retro pazarlamaya uygun geçmişi de kapsayacak şekilde reklam sloganları kullanmak

Retro pazarlama içerikleri için: İçerik Ajansı

Retro Pazarlamanın Faydaları Nelerdir?

  1. Markanın geçmişini ön plana çıkararak marka imajını güçlendirme
  2. Geçmiş temelli özgünlük ve eşsizlik kazandırma
  3. Marka otoritesini ve güvenini güçlendirme
  4. Popüler olanın üzerine nostaljiyi ekleyerek yaratıcılık konusunda teşvik etme
  5. Duygusal bağ kurarak sadakati ve bağlılığı arttırma
  6. Daha kolay bir şekilde fark edilme imkanı sunma
  7. Hedef kitleyi genişletme
  8. Nostaljiye hitap etme
  9. Yaratıcı olma

Retro Markalama Nedir?

Retro markalama, markalar tarafından geçmiş tarz ve estetiğin modern yapı içerisinde yeniden canlandırılmasıdır. Müzik, film, dizi ya da reklam kampanyalarının yeniden oluşturulmasının yanı sıra belli dönemlerde popüler olan renk, tasarım veya logoların kullanılmasını kapsayan retro markalama, nostaljik bir deneyim sunar.

Retro Ürün Nedir?

Retro ürün, üretildiği ya da sunulduğu dönemin aksine geçmişe ait estetik değer ve tarzın dikkate alınarak oluşturulduğu modern ürünlerdir. Hedef kitlenin anılarını canlandırarak geçmişe duyulan özlemi ortaya çıkaran bu ürünler, bu yönüyle günün modern çalışmalarından ayrışmaktadır. Özgün tarzı ile ait olduğu markanın bilinirliğini ve farkındalığını arttıran retro ürünler aracılığıyla farklı kitlelere hitap etme şansı elde edilir.

Retro Pazarlama Nasıl Yapılır?

Retro pazarlama yapılırken markaların incelemesi, analiz etmesi ve tamamlaması gereken birçok farklı adım bulunmaktadır. Özellikle hedef kitleyi doğru tanımlamak ve tanımak gerekmektedir. Tüm stratejinin odağını oluşturan bu adım, sunduğu veriler ile atılması gereken adımları şekillendirmektedir. Hedef kitlenin belirlenmesi ve yaş, cinsiyet gibi demografik özelliklere ek olarak, ilgi alanları ve beklentilerin analiz edilmesiyle birlikte içerik üretimine destek olmaktadır. Bu bilgilerin belirlenmesinin ardından yansıtılmak istenen dönem belirlenip, döneme dair bilgi sahibi olunması gerekir.

İlgili dönemin modasından tasarım yapısına, tekstil sektöründen müzik ve film sektörüne kadar tüm unsurlar hakkında detaylı araştırmalar yapılır.  Bu kapsamda kullanılması planlanan birtakım nostaljik öğeler seçilir. Seçilen unsurların sunulması planlanan sektör özelinde gerekli tasarımları yapılır. Bu pazarlama yönteminin başarıya ulaşması için önceki adımların oluşturduğu altyapı ile etkileyici hikayeler yazılır. Anlatılması planlanan bu hikayeler son adımda doğru iletişim kanalları aracılığıyla hedef kitleye ulaştırılır.

İlgili İçerik: Niş Pazarlama Nedir?

Akademik Kaynak 1

Akademik Kaynak 2

Akademik Kaynak 3